Dekompression i ländryggen

Boka konsultation

Ryggkirurgi > Kirurgiska ingrepp > Dekompression i ländryggen

Så går ingreppet till

Spinal stenos (förträngning i ländryggen)

Varför operation?

Vårt naturliga åldrande kan orsaka förändringar i ryggraden som kan leda till att nerverna får mindre plats och utsätts för ett visst tryck. En sådan påverkan kan ge smärta, nedsatt muskelkraft och nedsatt känsel i benen. Orsaken kan vara spinal stenos som innebär att pålagringar på kotans olika delar gör hålrummen för nerven mindre, eller att de stötdämpande diskarna mellan kotorna sjunker ihop och börjar trycka mot ryggmärgskanalen. Symtomen provoceras vanligtvis av att stå och gå, men lindras av sittande eller framåtböjning i ryggen. Besvären kan lindras av smärtstillande tabletter och fysioterapi, men vid långvariga och uttalade besvär bör operation övervägas. Syftet med operationen är att skapa plats för de drabbade nerverna. Ingreppet kallas dekompression.

Sveriges nöjdaste patienter

Vi är stolta över att ha landets nöjdaste patienter. Ett NKI (nöjd kund index) på hela 9,79/10 bekräftar vår målsättning – att hjälpa patienter genom högsta kvalitet, omsorg och säkerhet.

Inför operation

Information om förberedelser inför operationen får du hemskickad till dig i samband med att du anmäls för operation. Försök att vara så aktiv som möjligt fram till operationen för att underlätta rehabiliteringen. Tveka inte att höra av dig till oss om du har frågor.

Efter operation

Direkt efter operationen är du helt stabil i ländryggen och vanligtvis får du åka hem dagen efter. Inläkningen tar ca 6 veckor men redan efter 2 veckor kan du successivt börja återgå till dina normala aktiviteter. För att må så bra som möjligt efter operationen bör du undvika tunga lyft, framåtböjning med raka ben, hopp, löpning samt stillasittande i långa stunder de första 6 veckorna. Under inläkningen avråder vi från bilkörning tills att du upplever en stabil förbättring avseende dina tidigare symtom. I övrigt gäller fri mobilisering i den grad smärtan tillåter. Det är viktigt att gå dagliga promenader, hellre flera korta än en lång. Det är vanligt att ha ont i ryggen runt operationssåret de första veckorna och sjukskrivningens längd varierar beroende på vilket arbete du har.

Fysioterapi

På vårdavdelningen träffar du fysioterapeuten som informerar om aktivitet och restriktioner som gäller för just dig efter operationen. Du får en genomgång av träningsprogrammet som ska göras dagligen till och med ditt uppföljningsmöte med primärvården. Du tar själv kontakt med den fysioterapeut som du vill gå till samt bokar en tid för uppföljning efter 2 veckor.

Resultat

Under operationen tar man bort det som trycker på nerven som ger upphov till dina symtom. De flesta upplever en omedelbar förbättring avseende symtomen men det tar dock lång tid för nerven att läka och återhämta sig. Om du har haft symtom i benen före operationen är det därför vanligt att dessa besvär kvarstår i varierande grad de första veckorna. Det kan ta flera månader innan man kan utvärdera slutresultatet.

Boka konsultation

Patientberättelse: Irene

Våra kliniker